Mindset.

Alla människor föds med en drivkraft att lära sig. Det syns främst på små barn vilka är fullkomligt öppna för världen och dess utmaningar. När barn möter motgångar, exempelvis ramlar ner på marken, reser de sig direkt upp igen och springer vidare. Men när man blir äldre uppstår en annan medvetenhet om sig själv och världen runt omkring. En rädsla för att misslyckas uppstår och man blir mer reserverad. Dessa personer har ett såkallat "fastlåst" tankesätt, vilket innebär att de hellre väljer en säker väg genom att undvika utmaningar som kan riskera att de misslyckas. Motsatsen är ett "utvecklingsinriktat" tankesätt, i vilket man istället ser misstag och utmaningar som en möjlighet till att lära sig nya saker och utvecklas.

 

Det som främst skiljer de två tankesätten ifrån varandra är hurvida man tror att intellegens och personlighet är genetiskt och oförändbart och eller något som kan utvecklas och förändras. För en person med ett fastlåst tankesätt definerar ett misslyckande vem man är, medan en utvecklingsinriktad person är noga med att skilja på det man gör och den man är.

 

När en person med utvecklingsinriktat tankesätt möter en motgång frågar hon sig själv något i stil med: ”Vad behöver jag ändra på nästa gång för att lyckas?”, medan en person med ett fastlåst tankesätt tänker: ”Jag är så misslyckad, jag klarar inte ens det här” och ger upp. Hos en sådan person är strävan efter att bli bäst det väsentliga. Med ett utvecklingsinriktat tankesätt ligger inte fokus på att bli blir bäst, men däremot kan processen i sig leda till ett lyckat resultat.

 

Man kan även vara en blandning av båda och använda olika tankesätt beroende på vilken situation man är i. Bara genom att bli medveten om excistensen av de två tankesätten kan man reflektera över vilket som passar bäst in på sig själv. Alla har en möjlighet att välja hur man vill tänka och det går alltid att förändra  sitt tankesätt. Hur vill du tänka?

 

 

Alla borde läsa boken "Mindset" av Carol S. Dweck. Det är definitivt värt det!

 

 

 

Hur Fredde i Solsidan tänker om prestation; "Hela grejen med med att tävla är ju att vara bäst"



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Life begins at the end of your comfort zone

RSS 2.0