Tankens kraft.

Vad du än tror att du kan,
eller inte kan,
så har du rätt.
 
Det här med tankens kraft och dess påverkan på vårt beteende är verkligen ett mysterium. En känd filosof vid namn René Descartes sa en gång "Jag tänker, alltså finns jag", vilket säger en hel del om tankens betydelse. Det är tankarna som styr oss, och beroende av hur vi tänker om oss själva och andra så agerar vi utefter det.
Kanske inte något revolutionerande. Men saken är den att man inte alltid börjar i den änden när det kommer till verkligheten. När man vill skapa eller förändra något, hitta lösningen på ett problem eller bryta ett mönster. För att kunna göra det måste man först och främst bli självmedveten. För om man inte lär känna sig själv och sina tankar, är det svårt att veta vad man behöver förändra. Som ni säkert vet finns det en metod eller en slags terapi som kallas för Mindfulness. Metoden går ut på att indidviden går in i sig själv och uppmärksammar sina tankar, precis som de är, utan att värdera dem. Nästa steg är att acceptera tanken, för att sedan låta den passera. Det kan också hända att man blir uppmärksammad på tankar man inte visste att man hade, eller inte förstod vad de innebar, som man sedan kan reflektera över och förändra vid behov.
På ett liknande sätt kan man använda coaching. Tillsammans med en coach får individen hjälp med att uppmärsamma sina tankar och förstå vad de betyder och vilken roll de spelar för dennes beteende och inställning. Ofta är det svårt att uppmärksamma sina egna tankar utan stöd. När man är ensam är det lätt att haka upp sig och se saker från ett och samma perspektiv, vara självkritisk och hård mot sig själv. Tillsammans med en coach får man uttala sina tankar i ord och höra hur det låter när man säger dem. Bara att höra sig själv säga det kan göra skillnad. Men man får också chansen att ställa sig ytterligare frågande till sin tanke. Istället för att undvika eller beskylla sig själv när tanken kommer upp, "tvingar" coachen individen att stanna kvar och undersöka vad tanken grundar sig i. Det är först här vi kommer till ett stadie när vi kan acceptera eller förändra vår tanke.
Men, det är förstås inte helt enkelt att förändra ett tankesätt, framförallt inte om det är något som funnits med oss länge. Hjärnan är uppbyggd av fasta scheman som är svåra att förändra och det krävs att något blir motbevisat flera gånger  för att man ska överväga att förändra en struktur. Om det handlar om en livsstilsförändring krävs det därför att man är övertygad om att fördelarna av att göra förändringen väger över fördelarna med att stanna kvar i sitt nuvarande beteende. Annars är risken stor att man bara förändrar ett tillfälligt beteende som inte blir särskilt långvarigt. Det är också svårt att känna sig tillfredsställd om inställningen och beteendet inte stämmer överens med varandra.
 
Det jag då vill få fram med det här långa texten är; Om du tror eller vet att du är i behov av eller bara vill göra en förändring, börja med att uppmärksamma dina tankar kring beteendet/situationen. Undersök sedan tanken/tankarna som dyker upp och fråga dig själv hur det kommer sig att du tänker på det sättet du gör. Är det något specifikt som skapat ditt tankesätt och vad är det i sådana fall? När du sedan accepterat din tanke är nästa fråga, vad skulle kunna få dig att förändra den? Och hur ska du göra för att förändra den?
 
Det är aldrig försent att göra en förändring. Den enda som sätter stopp är du.
 


Kommentarer
Madde!

Men hur bra skrivet är inte det här då?
Hejahejaheja!!! Jag länkar direkt!;)


Svar: Meeen tack frugan! Go du är! :)
Cissi Nilsson

2012-11-20 @ 20:53:30
URL: http://madeleinbremer.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Life begins at the end of your comfort zone

RSS 2.0